Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αστοχίες στην τοποθέτηση των ακροκεράμων κατά τις αναστηλώσεις

Πατρινές κόρες δύο ειδών σε στέγη αρχοντικής οικίας της Ηλείας. Η διαφορετική κόρη της γωνίας, μεγαλύτερου ύψους και πλάτους, τοποθετήθηκε πιθανότατα εξ αρχής αντί γωνιακού ακροκεράμου. Μετά την τελευταία ανακαίνιση της στέγης στερεώθηκαν με τσιμέντο. Μέχρι την επόμενη ανακαίνιση, όλα καλά. Μετά όμως ή θα σπάσουν κατά την αφαίρεσή τους, ή δεν θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν

Είναι εμφανείς οι φθορές στα παλιά ακροκέραμα, μετά το πέρασμα ενός αιώνα και πλέον. Τίποτε δεν εγγυάται ότι μπορούν να κατασκευατούν σήμερα ακριβή αντίγραφα. Όχι εξ αιτίας ελλείψεως τεχνογνωσίας, αλλά λόγω αδιαφορίας

Τα λεγόμενα ρωμαϊκά - στην πραγματικότητα βιομηχανικά - κεραμίδια είναι υπεύθυνα για την αλλοίωση πολλών δημοσίων κτηρίων, εκκλησιών, μοναστηριών και οικιών σε αυτή τη χώρα της αδιαφορίας και των εύκολων λύσεων. Ενώ τα ακροκέραμα έμπαιναν μπροστά από την προτελευταία σειρά κεραμιδιών για να φράσσουν το κενό ανάμεσα στους στρωτήρες - λούκια και τους καλυπτήρες - καπάκια, το εικονιζόμενο έχει στερεωθεί με τσιμέντο επάνω στη ράχη του κεραμιδιού. Εκτός του ότι ο εναγκαλισμός της πατρινής κόρης με το μπετό στο μέλλον θα αποδειχθεί θανατηφόρος, αυτή δεν αποτελεί πλέον ακροκέραμο, αλλά επικέραμο!

Παρόμοια αστοχία στην τοποθέτηση των ακροκεράμων σε ανακαινισμένη οικία του κέντρου του Πύργου

Για αυτές τις αστοχίες δεν πρέπει να κατηγορούμε μόνο τους αδιάφορους ιδιοκτήτες ή τους αδαείς, συνήθως αλλοδαπούς εργάτες. Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι αρχιτέκτονες. Από αυτές τις λεπτομέρειες κρίνεται η ποιότητα της δουλειάς τους και η διατήρηση των αρχιτεκτονικών μνημείων στο μέλλον



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε βλέπεις οτι δε χωράει απο κάτω;
Αν τα έβαζαν απο κατω θα έπρεπε να φάνε με τροχο τη βαση για να τα λεπτύνουν και αυτό θα ήταν πραγματικά μια μη αναστρέψιμη ζημιά.
Στην επόμενη ανακαίνηση υπάρχουν 10 τρόποι να τα αποσπάσεις χωρίς να πάθουν το παραμικρό.
Βέβαια κι αυτή η εικόνα είναι γελοία και το ένστικτό μου μου λέει οτι τα μισα θα ξεκολήσουν μόνα τους με μια παγωνιά πόλύ πριν την επόμενη ανακαινιση.

Ο Συλλέκτης είπε...

Η χρήση των βιομηχανικών κεραμιδιών στα παραδοσιακά κτήρια έχει καταστεί σε πολλές περιπτώσεις αναγκαίο κακό. Στην περίπτωση ωστόσο παρουσίας ακροκεράμων, θα μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί με έναν απλό τρόπο: με τοποθέτηση μίας σειράς στρωτήρων βυζαντινού τύπου, επάνω στους οποίους θα προσαρμόζονταν τα ακροκέραμα. Δεν είναι δική μου ιδέα, το έχω δει και το αποτέλεσμα είναι τέλειο.
Καλό θα ήταν επίσης η στερέωση των ακροκεράμων να μη γινόταν με σκέτο τσιμέντο αλλά με ασβεστοκονίαμα, το οποίο και στήριξη προσφέρει και εύκολα αφαιρείται.
Δυστυχώς αυτά είναι ψιλά γράμματα στη χώρα της ανευθυνότητας...